Licentie merk, handels- of domeinnaam
Een licentieovereenkomst waarbij de eigenaar een merk, handelsnaam of domeinnaam in licentie geeft. Op deze wijze houdt de eigenaar controle over de invulling en het gebruik van de namen. Je kunt er voor kiezen om een exclusieve licentie te verstrekken, maar ook om die aan verschillende partijen te geven.
Als niet al deze rechten van toepassing zijn kun je deze eenvoudig verwijderen zonder de structuur van de overeenkomst te verstoren. De licentiegever is verplicht om het merk, de domeinnaam of handelsnaam geldig geregistreerd te houden en op te treden tegen inbreuk.
Wat moet je zelf invullen
Geef duidelijk aan welke rechten je bezit en welke je in licentie geeft. De licentieovereenkomst verbiedt de licentiegever zelf nog gebruik te maken van de rechten. Deze bepaling kun je ook verwijderen. Je moet ook een keuze maken voor de wijze waarop de vergoeding wordt opgebouwd.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Bepaling van merk, handelsnaam en domeinnaam;
- Verplichtingen van de eigenaar;
- Wijze waarop aanpassingen kunnen worden gevraagd;
- Gevolgen van faillissement bij een van de partijen;
- Mogelijkheid te beëindigen.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
De eigenaar van intellectuele rechten kan deze in licentie geven aan een ander. Bovengenoemde rechten vormen samen de kern van een onderneming naar de buitenwereld. Door een licentie op deze rechten te verlenen kan bijvoorbeeld op eenvoudige manier een ander onder deze naam zaken gaan doen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen:
- Merklicentie;
- Domeinlicentie;
- Handelsnaamlicentie.
Een licentie kan je ook aan verschillende partijen geven. Bijvoorbeeld bij een franchiseovereenkomst hebben alle deelnemers het recht om een bepaald merk en naam te gebruiken.
J.M.F. Prinsen –
Bedankt voor deze uitstekende modelovereenkomst tegen lage kosten.
Bert Apeldoorn –
Snel en eenvoudig geregeld. Document is voor zover ik kan vaststellen goed.