Ouderverklaring Vakantie

Brief Toestemming Reizen Buitenland

 0,00 excl. btw

Een minderjarige die niet met beide ouders reist heeft toestemming van de niet meereizende ouder nodig. Dit is ter voorkoming van internationale kinderontvoering. Bij de grenscontrole kan worden gevraagd om een schriftelijke verklaring van de ouder die niet mee op reis gaat.

Update: gecontroleerd voor wet- en regelgeving 2024.

Slim en snel geregeld.

Gratis Ouderverklaring Vakantie. Vul je e-mailadres in en download dit word-bestand.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Omschrijving

Ouderverklaring alleen reizen

Een minderjarig kind dat naar het buitenland reist heeft toestemming van beide ouders nodig. Bij gescheiden ouders of die apart reizen, is een schriftelijke toestemming reizen buitenland nodig. Dat is bijna altijd het geval als je reist met een kind dat niet jouw achternaam heeft.

Kinderen tot 18 jaar kun je niet zomaar meenemen op vakantie naar het buitenland. Je moet ervoor zorgen dat er toestemming is van het gezamenlijk ouderlijk gezag. Bij die toestemming sluit je een kopie van het ID-bewijs van de niet meereizende ouder bij.

Wat moet je zelf invullen

Vul de naam en geboortedatum van het kind, zoals opgenomen in paspoort of ander ID-bewijs in. Vervolgens vul je de gegevens van de persoon met wie gereisd wordt in. Als toestemming verlenende ouder kun je het reisdoel en de periode beperken. Je geeft dan alleen toestemming voor een bepaalde bestemming en periode. Voeg tot slot een kopie van een geldig ID-bewijs toe. Zet ook hier je originele handtekening op.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

  • Naam kind(eren);
  • Reisdoel en periode;
  • Gegevens niet meereizende ouder.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Om kinderontvoering tegen te gaan moet het gezamenlijke ouderlijk gezag toestemming geven voor reizen naar het buitenland. Vanaf 18 jaar mogen kinderen zelfstandig reizen, dus dan zal er niet snel meer naar gevraagd worden. Bij gescheiden ouders, maar ook bij pleegkinderen, moet er dus een schriftelijke verklaring zijn van de niet meereizende ouder of voogd.

Het is verstandig om dit goed te regelen voor je op reis gaat. Het zou vervelend zijn als de reis al stopt bij de douane. Als je een kopie van een ID-bewijs bijsluit, kun je op die kopie met stift zetten waarvoor de kopie gemaakt is. Dan kan die niet bij andere stukken worden gebruikt.

Formeel gezien stelt de douane nog meer eisen, zoals geldige uittreksels uit het BRP waaruit blijkt dat je de ouder bent. In de praktijk is deze brief voldoende. Kijk voor meer informatie op deze pagina van de Rijksoverheid.

Specificaties

Bestand

Word-document

Soort

Brief

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Particulier

Aantal

1 pagina

Reviews

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ouderverklaring Vakantie” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

Vaak samen gekocht...