Aandelenoptie werknemer
De besloten vennootschap verleent een werknemer een koopoptie op aandelen in het bedrijf. Dit recht kan na een bepaalde periode door de werknemer, indien deze nog in dienst is worden uitgeoefend. Dit is een individuele optieregeling. De extra beloning voor de werknemer bestaat eruit dat de aandelen in de periode van de optie meer waard worden. De werknemer profiteert dus mee van de groei van de onderneming.
Deze overeenkomst biedt ook de mogelijkheid om de optierechten weer terug te verkopen aan de eigenaar. De waarde moet op dat moment bepaald worden in onderling overleg of door een deskundige. Ook is er een regeling hoe om te gaan met de verkoop van de andere aandelen van de eigenaar. Als je als eigenaar dat een te vergaande bepaling vindt, dan kan je die schrappen.
Wat moet je zelf invullen
Je moet zelf zaken invullen zoals de naam van de onderneming, de waarde van de optie en de datum van uitoefening.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Uitoefening;
- Uitoefenprijs;
- Duur;
- Right of first refusal;
- Terugkoop optierecht.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
De aandelenoptie is een recht om tegen een vooraf vastgestelde prijs aandelen te kunnen kopen. De optie moet gekocht worden, anders zal de fiscus deze niet accepteren. Je kan een optie niet weg geven, want een optie heeft een bepaalde waarde.
Doel van het verstrekken van een aandelenoptie aan een werknemer is deze te belonen voor eventuele groei van de onderneming. Ook zal een aandelenoptie de verbondenheid van de werknemer met de onderneming versterken.
Je kan deze beloning gebruiken bij snel groeiende ondernemingen en start-ups. Daar kan je geen winstdeling aanbieden, omdat er meestal nog geen winst wordt gemaakt. Met een optieregeling laat je de medewerkers toch profiteren van de groei. Indien het beter gaat dan verwacht met de onderneming zullen de opties meer waard worden. Gaat het slechter dan heeft de optie geen waarde.
Reviews
Er zijn nog geen reviews.