Verzoek Verlaging Gebruikelijk Loon

DGA-Salaris door Belastingdienst bij laten stellen

 2,00 excl. btw

(2 klantbeoordelingen)

Modelbrief om niet akkoord te gaan met het fiscale gebruikelijk loon. Je kunt verschillende redenen hebben. Voor de drie belangrijkste argumenten hebben wij een voorbeeld. Een verzoek wordt bijna altijd goedgekeurd, tenzij je het slecht hebt opgesteld.

Update: gecontroleerd voor wet- en regelgeving 2024.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Omschrijving

Fictief DGA-Salaris verlagen

Verzoekschrift aan de Belastingdienst om de regeling voor gebruikelijk loon niet toe te passen. Op grond van de fiscale regelgeving moet een directeur-grootaandeelhouder een salaris uit de BV halen. Dat is niet altijd mogelijk of past niet bij het normbedrag dat in vergelijkbare sectoren wordt betaald.

Een andere reden is dat je een startende ondernemer bent en nog onvoldoende winst hebt. In al deze gevallen kun je de fiscus vragen om af te wijken van deze bepalingen.

Van dit verzoek zijn 3 varianten voor:

 • Starters;
 • Geringe winst;
 • Omdat het gebruikelijk loon lager ligt in deze sector of voor vergelijkbare beroepen.

Het gebruikelijk loon is er niet om ondernemers in problemen te brengen. Het is bedoeld om te zorgen dat er geen belastingontwijking plaats zal vinden. Het is dan ook logisch dat als jouw bedrijf geen of onvoldoende winst maakt, dat je dan ook geen gebruikelijk loon hoeft uit te keren.

Wat moet je zelf invullen

Je moet zelf kiezen of je een verlaging wilt of helemaal geen loon wilt betalen. Bij voorkeur geef je ook een prognose voor het komende jaar. Wanneer nodig, onderbouw waarom er onvoldoende financiële ruimte is. Zo heeft de inspecteur het idee dat je een serieus bedrijf bent. Meestal vind je snel actuele richtlijnen over een gebruikelijk salaris.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

 • Verzoek verlaging of nihil stelling;
 • Uitleg met voorbeelden dat je:
  • gebruikelijk loon lager is voor deze functie;
  • als startende ondernemer niet voldoende middelen hebt;
  • een opstelling geeft waarmee je winst en/of verlies laat zien.
 • Aanbod later alsnog gebruikelijk loon te betalen.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Het gebruikelijk loon is een bedrag dat jaarlijks wordt vastgesteld door de Belastingdienst. Het ligt iets boven de €40.000. De regeling is gemaakt om te voorkomen dat een DGA geen loon zou ontvangen terwijl er in de BV wel geld is. Ontvangt de DGA namelijk geen of weinig loon, dan komt hij mogelijk voor bepaalde belastingtoeslagen in aanmerking. Bovendien kan dan geld uit de BV worden gehaald met een dividenduitkering. Daarop zijn lagere belastingtarieven van toepassing dan de hoge schijf in de Inkomstenbelasting.

Je kunt vragen om een verlaging van het gebruikelijk loon of om zelfs helemaal geen loon uit te hoeven keren. Je biedt natuurlijk aan dat je zodra dat mogelijk is je wel een loon gaat betalen aan jezelf. Dat is logisch omdat je geen bedrijf bent begonnen om er niets aan te verdienen.

Specificaties

Bestand

Word-document

Soort

Brief

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Zakelijk

Aantal

2 pagina's

Reviews

2 beoordelingen voor Verzoek Verlaging Gebruikelijk Loon

 1. P. Koenderink

  Prima brief met duidelijke uitleg waar je wat in moeten vullen en waar je informatie kunt vinden.

 2. Willem

  Je koopt een brief zodat je deze kan personaliseren naar eigen wens op je computer. Dit heeft mij weer tijd gescheeld om deze zelf te schrijven.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

BV Compleet Bundel
€ 125,00

Om een BV goed te organiseren heb je een reeks contracten nodig. Wij hebben een set van 14 documenten samengesteld. Maak je BV vandaag nog fiscus proof.

Vaak samen gekocht...