WOB-verzoek (sinds mei 2022 WOO)

 0,00 excl. btw

(1 review)

Voorbeeldbrief voor een WOB verzoek. Een verzoek tot het afgeven van documenten en andere informatie door een overheidsorgaan. Deze handige brief biedt een kader om jouw verzoek juist in te dienen.

Slim en snel geregeld.

Modelbrief blauw 4

Gratis WOB-verzoek (sinds mei 2022 WOO). Vul je e-mailadres in en download dit word-bestand.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Betaalmethodes

WOB Verzoek

Je wil een beroep doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur, de WOB. Op grond van die wet heb je recht op inzage in overheidsdocumenten. Dit is een voorbeeldbrief aan een overheidsorgaan. Deze brief bevat een verzoek tot afgifte van overheidsdocumenten.

Je moet ook goed uitzoeken waar je het WOB verzoek moet indienen. Veel gemeenten, ministeries, provincies hebben een aparte WOB functionaris.

Wat moet je zelf invullen

Je moet zelf aangeven waarom je om de documenten verzoekt. Indien mogelijk geef je aan welke stukken je (ongeveer) wenst te ontvangen.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

 • Reden van verzoek;
 • Documenten die je verzoekt;
 • Verzoek op de hoogte te worden gehouden;
 • Termijn van reactie.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur kunnen burgers en andere belanghebbenden documenten opvragen bij de overheid. Deze documenten kun je nodig hebben voor inspraak of beroep en bezwaar tegen bepaalde beslissingen. Ook journalisten maken vaak gebruik van de WOB. Onlangs is bepaald dat onder documenten alle schriftelijke informatie moet worden verstaan. Dat wil zeggen ook berichten in de mail, formulieren en zelfs WhatsApp.

Alle overheidsorganen vallen onder de wet, slechts een enkele keer komen zij er onder uit. Er is een beperkte lijst met redenen waarom een overheidsorgaan een document niet af zou hoeven te geven. Het uitgangspunt is openbaarheid en de geheimhouding moet gemotiveerd. De stukken die je ontvangt zijn meestal bewerkt. Dat wil zeggen dat alle persoonlijke informatie eruit is gelakt. In de praktijk betekent dat deze informatie met dikke zwarte strepen onleesbaar is gemaakt.

De laatste jaren staan WOB verzoeken in een minder goed daglicht omdat er misbruik van is gemaakt. Als het verzoek geweigerd wordt, kan je een bezwaarschrift indienen.

Bestand

Word-document

Soort

Brief

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Particulier, Zakelijk

Aantal

1 pagina

Reviews

1 review voor WOB-verzoek (sinds mei 2022 WOO)

 1. 3f6244591505cee8cb9f00586143b68b? S=60&d=https%3a%2f%2fwww. Overeenkomsten. Nl%2fwp content%2fuploads%2f2023%2f04%2fmy account avatar

  Natassa Vassiliou

  Hartstikke fijn voor de luie schrijver! Bedankt.

  • 5f215e89158c5ae21ca7688eb1dda834? S=60&d=https%3a%2f%2fwww. Overeenkomsten. Nl%2fwp content%2fuploads%2f2023%2f04%2fmy account avatar

   Scholto Bos

   Haha, jazeker! Als je tips hebt horen we dat graag. Dan kunnen we meer luie mensen helpen;-)

Een review toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaak samen gekocht met...