Consumentenrecht

Kleding terugsturen naar webwinkel?

“Kan ik gedragen kleding terugsturen naar een webwinkel?” Ja dat mag. Je moet onderscheid maken tussen passen en echt in gebruik nemen. In het laatste geval kan je de kleding niet terugsturen. Ook bij bepaalde producten waarbij dat onhygiënisch is kan het niet, zoals ondergoed.

Kleding terugsturen

Op onze website geven we antwoord op de vraag hoe je van een internetaankoop afkunt. Een product dat veel via internet wordt gekocht (en geretourneerd) is kleding. Nederland is een van koplopers in Europa als het aankomt op terugsturen van kleding. Kan je ook af van een internetaankoop van kleding als je de kleding al hebt aangehad?

Bedenktijd bij kleding online kopen

Bij internetaankopen heb je, als consument, standaard (wettelijk) altijd minimaal 14 dagen bedenktijd. Binnen die tijd mag je het product zonder reden terugsturen en het aankoopbedrag terugkrijgen. Sommige webwinkels bieden uit klantvriendelijkheid een langere bedenktijd. Als je via internet kleding koopt dan wil je meestal ook wel weten of het kledingstuk goed en mooi past. Je haalt het uit de verpakking en doet het aan. Mag je het daarna nog terugsturen naar de webwinkel?

Ja, dat mag. Je mag namelijk hetzelfde doen als bij een winkelaankoop. In de winkel mag je kleding namelijk ook passen en daarna besluiten of je het wel of niet wilt hebben. Zorg bij het retour sturen er wel voor dat de kleding netjes terug in de (originele) verpakking zit. Let op bij schoenen. Vooral leren schoenen kunnen heel snel buigen en kraken. Als dat heel erg is en je dus duidelijk kan zien dat de schoenen zijn gedragen (ook als ze alleen maar zijn uitgeprobeerd), kan de winkelier de schoenen niet meer doorverkopen. Dan kan het redelijk zijn als je toch aan de koop vastzit.

Kleding terugsturen niet altijd mogelijk

Als je het kledingstuk echt in gebruik gaat nemen, dan mag je het uiteraard niet meer terugsturen binnen de bedenktijd. Dat is ook redelijk voor de verkoper. Het is vanwege hygiënische redenen over het algemeen ook redelijk dat ondergoed, maar ook tandenborstels, scheermesjes en dergelijke niet kunnen worden teruggestuurd nadat ze uit de verpakking zijn gehaald of zijn gebruikt. Dat lees je, als het goed is, ook op de website van de winkelier als je het product gaat bestellen. Lees voor de volledigheid en zekerheid ook altijd nog even de algemene voorwaarden van de webwinkel vóór de aankoop voor de regels voor het retourneren van kleding. Is een webwinkel aangesloten bij de organisatie Thuiswinkel Waarborg, dan weet je zeker dat de algemene voorwaarden goed zijn. Je kan dat ook eenvoudig klagen en je recht halen.

Als de webwinkel het aankoopbedrag en de verzendkosten niet wil terugbetalen, gebruik dan onze modelbrief. Die kan je ook gebruiken als het je te lang duurt voordat het geld op je rekening staat.