Brief aan Werknemer bij Non-Actiefstelling

Vrijstelling van werkzaamheden om bedrijfseconomische redenen

 5,00 excl. btw

Een non-actiefstelling moet je altijd schriftelijk bevestigen. Dat doe je met deze voorbeeldbrief. Vul de reden en eisen in en verstuur die naar de werknemer. Je bent verplicht om loon door te betalen. Eventueel kun je verzoeken om de leaseauto, laptop en andere bedrijfseigendommen in te leveren.

Up-to-date: wet- en regelgeving 2024

Word-document

Direct in je e-mail

Download direct

Eenvoudig invullen

Veilig betalen

Omschrijving

Wat is op non-actief stellen?

Een non-actiefstelling betekent dat een werknemer wordt vrijgesteld van werkzaamheden. De werknemer is nog steeds in dienst, maar tijdelijk niet aan het werk. Dit gebeurt meestal om de volgende redenen:

  • De werknemer heeft een andere baan gevonden en je wilt dat die geen toegang meer heeft tot het bedrijfspand en bedrijfsgevoelige informatie;
  • Het bedrijf gaat reorganiseren waarbij de functie komt te vervallen;
  • Het bedrijf verkeert in financieel noodweer en een faillissement lijkt niet af te wenden.

Onder punt 1 heeft de werknemer zelf ontslag genomen en wordt er afgesproken dat de opzegperiode niet meer gewerkt hoeft te worden. Onder punt 2 en 3 kan de werkgever tijdens de non-actiefstelling nadenken over vervolgstappen. Vaak is dat ontslag, herplaatsing of begeleiding naar ander werk.

In alle drie gevallen is sprake van een ordemaatregel waarbij de medewerker een vastgestelde periode wordt vrijgesteld van arbeid. Loon moet je doorbetalen, maar je kunt afzien van onkostenvergoedingen, zoals de vaste thuiswerk-, woon-werk en kilometervergoeding. Ook kun je vragen om de smartphone, laptop en leaseauto in te leveren.

Let op: bij een misdraging heb je onze Brief aan Werknemer bij Schorsing nodig.

Wat moet je zelf invullen

Vul de gegevens van de werknemer in. Vervolgens onderbouw je waarom je deze persoon op non-actief stelt. Je geeft ook aan voor welke periode dat is. Tot slot vul je aanvullende eisen en wensen in, zoals het inleveren van de toegangspas en andere bedrijfseigendommen. Wij adviseren om de brief zowel aangetekend als per e-mail te versturen.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

  • Reden non-actiefstelling;
  • Periode;
  • Doorbetaling salaris;
  • Intrekking onkostenvergoedingen;
  • Inleveren bedrijfseigendommen.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Soms is het onwenselijk dat een werknemer nog op het werk verschijnt. Je kunt die persoon dan op non-actief stellen. Dit is gebeurt vaak als iemand overstapt naar de concurrent of een eigen bedrijf start in dezelfde branche. Ook bij aangekondigde reorganisaties of een dreigend faillissement wordt in overleg afgesproken om iemand vrij te stellen van arbeid tot er meer duidelijkheid is over de vervolgstappen.

Wij maken onderscheid tussen op non-actief stellen en schorsen. Als je iemand op non-actief stelt, is er sprake van een ordemaatregel. Bij een schorsing is sprake van een strafmaatregel, ook wel disciplinaire maatregel. Bijv. als iemand iets gestolen heeft of zich heeft misdragen tegen collega’s of klanten. Lees voor meer informatie ons artikel: verschil tussen schorsen en op non-actief stellen.

Specificaties

Bestand

Word-document

Soort

Brief

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Zakelijk

Aantal

2 pagina's

Reviews

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Brief aan Werknemer bij Non-Actiefstelling” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

HRM Compleet Bundel
€ 75,00

Om je HRM goed te organiseren heb je een set contracten en reglementen nodig. Wij hebben een bundel van 12 documenten samengesteld. Hiermee heb je het in één keer slim geregeld.

Vaak samen gekocht...