Geheimhoudingsverklaring voorbeeld
Na de eerste informele gesprekken komt er een moment dat vertrouwelijke informatie wordt uitgewisseld. Beide partijen hebben op dat moment nog geen enkele zekerheid en alleen interesse. De tweede stap is een onderzoek naar een mogelijke overname, fusie of samenwerking. Vanaf dan wordt vertrouwelijke en concurrentiegevoelige informatie gedeeld die geheim moet blijven.
Bij de start van deze onderzoeksfase wordt een geheimhoudingsverklaring ondertekend. Als maar één van de partijen informatie verstrekt, is er sprake van eenzijdige geheimhouding. Als beide partijen vertrouwelijke documenten delen, heb je een tweezijdige of ook wel wederzijdse geheimhouding nodig. Na afronding van het onderzoek volgt eventueel de derde stap: het ondertekenen van de Letter of Intent (LOI).
Wat moet je zelf invullen
Vul de gegevens van beide partijen in. Geef ook het doel en de reikwijdte van de geheimhoudingsverklaring aan. Spreek een boete af, maar dat is niet verplicht. De hoogte moet in verhouding staan tot de waarde van de gedeelde informatie. Meestal wordt een bedrag van €10.000,- of €25.000,- ingevuld.
Geheimhouding geldt vanaf het moment dat de verklaring is getekend en mag max. 3 tot 5 jaar duren. Een eeuwigdurende of onbepaalde geheimhouding is niet eerlijk en juridisch onmogelijk.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Doel van het verschaffen van informatie;
- Datum ingang gesprekken en uitwisselen informatie;
- Uitzonderingen op de geheimhouding;
- Vernietiging informatie na afronding;
- Geheimhouding na afloop;
- Boete bij overtreding.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Bij een potentiële overname, fusie of samenwerking is er altijd een spanningsveld tussen openheid en concurrentiegevoelige informatie. Een geheimhoudingsverklaring geeft een aantal spelregels voor de omgang met vertrouwelijke informatie. Dit model is door een ervaren jurist opgesteld met de dagelijkse praktijk in het achterhoofd.
Eén of beide partijen gaan vertrouwelijke informatie verschaffen. De aanbieder en ontvanger zullen deze geheim houden. Na een onderzoeksperiode wordt een Koopoptie Aandelen BV of een Samenwerkingsovereenkomst opgesteld. Geheimhouding is gebruikelijk, maar in de praktijk lastig te handhaven. Het is toch belangrijk, omdat partijen zich bewust zijn van de vertrouwelijkheid.