Voorbeeld intentieovereenkomst overname
De eerste formele stap bij de (ver)koop van een bedrijf is dat beide partijen aan elkaar verklaren dat zij met elkaar in onderhandeling zijn. Dit leg je vast in deze intentieverklaring bedrijfsovername, in het Engels een Letter of Intent (LOI). Dit uitgebreide voorbeeld wordt door zowel de potentiële koper als verkoper ondertekend.
Beide partijen spreken af dat zij in (exclusieve) onderhandeling zijn. Jullie spreken de intentie uit dat hierover voor een bepaalde datum overeenstemming wordt bereikt. Onze intentieverklaring bedrijfsovername bevat ook een beschrijving van het proces om een due diligence uit te voeren. Verder leggen jullie de verschillende data in het verkoopproces vast.
Wat moet je zelf invullen
Geef duidelijk aan welke partijen de onderhandelingen voeren en over welke bedrijfsovername het gaat. Verder vul je de kerngegevens in, zoals de verkoopprijs, aantal aandelen, eigen vermogen en liquide middelen. Ook neem je de datum op waarin afspraken aflopen.
Houd tijdens het proces goed bij welke informatie je als verkoper verstrekt. Mogelijk is niet alles van toepassing. Onze verklaring is eerder te uitgebreid dan te kort. Onderaan het model vind je een checklist.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Proces;
- Adviesverplichtingen;
- Betrokkenheid management en personeel;
- Het niet voeren van onderhandelingen met derden;
- Deadline voor koper voor het besluit tot koop;
- Garanties waarover overeenstemming moet komen;
- Prijsbepaling;
- Bedrijfsvoering;
- Betrokkenheid adviseurs;
- Teruggave documenten na due diligence.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Bij een bedrijfsovername zijn er verschillende fases. Na de eerste verkennende gesprekken volgt de fase om zaken schriftelijk vast te leggen. Dit gebeurt door het ondertekenen van deze Letter of Intent (LOI). Je legt de procedure, reikwijdte van het onderzoek en tijdpad vast. Eventueel kun je kiezen voor exclusiviteit.
Chris Dijkhof –
Ik ben bijzonder tevreden met deze zeer complete en duidelijke overeenkomst.
J. Helius –
Prima LOI, zeker voor dit bedrag. Er is echter wel enige achtergrondkennis benodigd om het zelf in te vullen, maar dat staat niet in verhouding tot de kosten die je moet maken om het uit te besteden aan een advocaat ondernemingsrecht.