Overdracht rechten software
Overeenkomst tot overdracht van de intellectuele eigendomsrechten op een specifiek softwareproduct. De maker van software heeft in principe recht op de auteursrechten. De opdrachtgever regelt in deze overeenkomst de overdracht. Hierdoor heeft de opdrachtgever de rechten verkregen op de programmatuur. Dat geldt ook voor alles dat bij de software hoort, zoals handleidingen en dergelijke. De softwarebouwer mag ook niet vergelijkbare software voor derden bouwen. Ook mag de kennis die is opgedaan bij dit bouwproces niet voor andere vergelijkbare opdrachten worden gebruikt. De opdrachtgever of afnemer mag van zijn kant ook niet het product verkopen of in licentie uitgeven. De softwarebouwer garandeert geen inbreuken op de rechten van anderen te hebben gemaakt.
Wat je zelf moet regelen in deze overdracht
In het contract moet je de feitelijke gegevens over de software opnemen, naam, versienummer. Voor alle duidelijkheid moet er een bijlage geschreven. Daarin komt dan wat de software exact behelst. Je kan er ook een bestaand document aan toevoegen, zoals een functionele analyse of een duidelijke offerte.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- overdracht alle soorten intellectuele eigendomsrechten;
- mogelijke wijzigingen;
- vrijwaring;
- geschillen.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Als je niets regelt dan is het auteursrecht op software in handen van de softwarebouwer. Die kan ermee doen wat die wil. Voor een opdrachtgever van maatwerk kan dat vervelende gevolgen hebben. Je kan zonder onderhoud komen te zitten. Maar de leverancier kan ook de software die speciaal voor jou gemaakt is aan de concurrent aanbieden. Dat kan je voorkomen door een overdracht van de intellectuele rechten, zoals het auteursrecht. Omdat hiermee het auteursrecht bij de opdrachtgever komt, garandeert die ook een aantal zaken. Zoals dat ook de opdrachtgever nu niet (zonder vergoeding) de software gaat exploiteren.