Goederen schenken
Schenkingsovereenkomst bij het schenken van goederen. Bevat afspraken die van toepassing zijn bij de schenking van een goed. De schenking kan betrekking hebben op iedere roerende zaak. Gevallen waarin het verstandig is om de schenking ook op papier vast te leggen, zijn bijvoorbeeld de schenking van een kunstwerk, meubelstuk, auto of dier.
Als je iets weg geeft dat een zekere waarde heeft, maak dan een eenvoudig contract. Dit voorkomt later mogelijke vervelende discussies. Het is een overeenkomst, de ontvanger of begunstigde van de schenking moet dus ook ondertekenen. We hebben een apart contract voor het schenken van geld.
Wat je zelf moet opnemen in dit contract
Natuurlijk een zo exact mogelijke omschrijving van wat er geschonken gaat worden, eventueel uit te breiden met een foto. Hoe duidelijker is wel object het betreft, hoe beter. Natuurlijk ook de gegevens van de ontvanger en de schenker.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Beschrijving wat geschonken wordt;
- Op welk moment de schenking plaatsvindt
- Bepaling wie verantwoordelijk is voor eventueel schenkingsrecht;
- Garanties.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Iets aan een ander geven kan om vele redenen en op veel manieren. Denk aan het schenken van een kunstwerk aan een museum of aan een familielid. Het is aan te raden duidelijke afspraken te maken, ook bij een schenking. Dat voorkomt latere discussies over de vraag of iets geschonken was of slechts uitgeleend.
Andere discussies die kunnen ontstaan zijn bij een erfenis. Was de schenking een soort voorschot op de erfenis? Maakt de schenking wel of geen deel uit van een gemeenschap van goederen. Bovendien, alle schenkingen zijn tweezijdige overeenkomsten. De ontvanger van de schenking moet expliciet aangeven de schenking te willen ontvangen. Er kunnen veel redenen zijn waarom een ontvanger geen prijs stelt op het aanvaarden van een schenking. Bij goederen kan dat bijvoorbeeld zijn dat er direct allerhande kosten gemaakt moeten worden.
Belangrijk om te weten dat is dat het Nederlands recht op de volgende hoofdregel geldt. Wie iets in zijn bezit heeft, die wordt geacht de eigenaar te zijn. Hangt een schilderij bij mij aan de muur, dan ben ik vermoedelijk de eigenaar. Een belangrijke reden dus om vast te leggen als je iets weg geeft. Voor een Schenkingsovereenkomst Goederen zijn de fiscale regels van toepassing.