Schenkingsovereenkomst Goederen

Zonder zorgen waardevolle roerende goederen schenken

 10,00 excl. btw

(1 review)

Zeker bij het schenken van goederen kun je dat beter vastleggen in een contract. Dan is voor beide (en voor anderen) duidelijk dat er een schenking was, wanneer die plaats vond en onder welke voorwaarden dat is gebeurd.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Betaalmethodes

Schenking roerende goederen

Schenkingsovereenkomst bij het schenken van goederen. Dit kan betrekking hebben op ieder tastbaar product. Gevallen waarin het verstandig is om de schenking op papier vast te leggen zijn een kunstwerk, meubelstuk, auto of dier.

Als je iets weggeeft dat een waarde heeft, maak dan een Overeenkomst Schenking Roerende Goederen. Dit voorkomt eventuele discussies en problemen. De begunstigde van de schenking moet ook ondertekenen. Voor het geven van geld is er een aparte schenkingsovereenkomst.

Wat moet je zelf invullen

Natuurlijk een zo exact mogelijke omschrijving van wat er geschonken gaat worden, eventueel uit te breiden met een foto. Hoe duidelijker is wel object het betreft, hoe beter. Natuurlijk ook de gegevens van de ontvanger en de schenker.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

  • Beschrijving wat geschonken wordt;
  • Op welk moment de schenking plaatsvindt
  • Bepaling wie verantwoordelijk is voor eventueel schenkingsrecht;
  • Garanties.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Iets aan een ander geven kan om vele redenen en op veel manieren. Denk aan het schenken van een kunstwerk aan een museum of aan een familielid. Het is aan te raden duidelijke afspraken te maken, ook bij een schenking. Dat voorkomt latere discussies over de vraag of iets geschonken was of slechts uitgeleend.

Andere discussies die kunnen ontstaan zijn bij een erfenis. Was de schenking een soort voorschot op de erfenis? Maakt de schenking wel of geen deel uit van een gemeenschap van goederen. Bovendien, alle schenkingen zijn tweezijdige overeenkomsten. De ontvanger van de schenking moet expliciet aangeven de schenking te willen ontvangen. Er kunnen veel redenen zijn waarom een ontvanger geen prijs stelt op het aanvaarden van een schenking. Bij goederen kan dat bijvoorbeeld zijn dat er direct allerhande kosten gemaakt moeten worden.

Belangrijk om te weten dat is dat het Nederlands recht op de volgende hoofdregel geldt. Wie iets in zijn bezit heeft, die wordt geacht de eigenaar te zijn. Hangt een schilderij bij mij aan de muur, dan ben ik vermoedelijk de eigenaar. Een belangrijke reden dus om vast te leggen als je iets weg geeft. Voor een Schenkingsovereenkomst Goederen zijn de fiscale regels van toepassing.

Bestand

Word-document

Soort

Overeenkomst

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Particulier

Aantal

2 pagina's

Reviews

1 review voor Schenkingsovereenkomst Goederen

  1. 595dc3c7eb53ffb62544bb7ffbaf7c76? S=60&d=https%3a%2f%2fwww. Overeenkomsten. Nl%2fwp content%2fuploads%2f2023%2f04%2fmy account avatar

    Reinout Nooijen

    Ik was hier al een tijdje naar op zoek. Prima en helder contract. Hartelijk dank.

Een review toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaak samen gekocht met...