Voorschot op Erfenis door Lening

Lenen als voorschot op nalatenschap

 15,00 excl. btw

(2 klantbeoordelingen)

Voorschot op erfenis bij leven tussen een erfgenaam en degene die geld uitleent. Vaak is dat een ouder. Bij overlijden verrekenen de erfgenamen dit bedrag met het erfdeel van de ontvanger. Met dit contract voorkom je discussie binnen de familie en met de Belastingdienst.

Update: gecontroleerd voor wet- en regelgeving 2024.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Omschrijving

Voorschot op erfenis bij leven

Bij wijze van voorschot op een erfenis kunnen ouders geld aan hun kinderen (belastingvrij) schenken of lenen. Gebruik deze overeenkomst om geld te lenen aan een persoon die later geld uit jouw nalatenschap erft.

Je leent het geld uit en schrijft ieder jaar de rente bij de hoofdsom. Aan het einde wordt de lening verrekend met de erfgenamen. Voor een schenking zonder voorschot kun je onze schenkingsovereenkomst downloaden.

Je kunt ook tussentijds delen van de lening kwijtschelden met gebruikmaking van de vrijstellingen voor giften. Met dit contract hoeven andere erfgenamen zich niet benadeeld te voelen.

Wat moet je zelf invullen

Vul de naam- en adresgegevens in. Spreek ook een marktconform rentebedrag af, anders is het een schenking en moet je schenkbelasting betalen. De begunstigde (ontvanger) moet ook ondertekenen, anders is het geen rechtsgeldig document. Zorg er tot slot voor dat andere erfgenamen een kopie ontvangen.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

 • Omschrijving familieband;
 • Hoogte van de lening;
 • Datum ingang lening;
 • Hoogte van de rente;
 • Bepalingen over aflossingen.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Soms wil één van de erfgenamen een voorschot op erfenis. Om daar geen onduidelijkheid over te hebben is het verstandig een overeenkomst op te stellen. Bij de bepaling van dat voorschot moet je wel rekening houden dat je hiermee geen andere erfgenamen benadeelt. Als dat kinderen zijn, kunnen zij zich achteraf beroepen op hun legitieme portie. Je kan ze dus niet op deze manier onterven. Ook niet per ongeluk, als het voorschot hoger is dan de erfenis achteraf blijkt te zijn.

Specificaties

Bestand Word-document
Soort Overeenkomst
Taal / Language Nederlands
Doelgroep Particulier
Aantal 3 pagina's

Reviews

2 beoordelingen voor Voorschot op Erfenis door Lening

 1. J. Knijff

  Zeer goed.

 2. Arjen D.

  Gemakkelijk in te vullen.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

Vaak samen gekocht...