Ondernemingsrecht

Stichting oprichten

Hoe richt ik een stichting op? In Nederland kan dat uitsluitend bij de notaris. Je kan wel veel zelf doen en daarmee op de kosten besparen. We hebben geen modelstatuten op onze website staan. Het is namelijk duurder om met je eigen statuten naar een notaris te gaan dan om de notaris zijn eigen model te laten gebruiken.

Wat moet je regelen

In het algemeen is het verstandig om beperkte statuten te hebben. Daarnaast kun je een huishoudelijk reglement opstellen. Dat is flexibeler omdat je die zelf aan kunt passen zonder langs de notaris te moeten. De hoofdlijnen van de organisatie van de stichting staan in de statuten, de uitwerking staat in het reglement.

Je kan ook andere delen van jullie interne organisatie uitwerken in eigen regelingen. Bijvoorbeeld als je veel met sponsoren werkt in een sponsorovereenkomst. Een eerste regeling die je wilt maken is vermoedelijk een declaratieregeling, waarin je regelt hoe bestuur en vrijwilligers hun declaraties kunnen indienen.

Als de stichting groter wordt dan heb je misschien te maken met vrijwilligers of zelfs een directeur en personeel. Ook dan heb je contracten nodig, zoals een vrijwilligersovereenkomst. Vergeet op dat moment ook niet goed te kijken naar de verzekeringen.

Als je alles goed wilt regelen heb je na oprichting een set aan contracten nodig. Wij hebben de belangrijkste overeenkomsten gebundeld en voor een vaste prijs beschikbaar.

Praktische zaken na oprichting

De notaris zal de stichting inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je krijgt dan een elektronisch uittreksel uit het handelsregister van de KvK. Daarmee kan je dan een bankrekening openen. Je krijgt een rekening van de KvK voor eenmalige administratiekosten.

Het is altijd verstandig om als bestuur een beleidsplan te maken. Daarin beschrijf je de plannen voor de komende jaren. Op basis daarvan schat je de uitgaven in en ga je op zoek naar inkomsten. Nu komen ook vragen aan de orde als: willen we de ANBI status aanvragen.

Vereniging of stichting?

Moet je een vereniging of een stichting oprichten? Dat hangt van een aantal zaken af. Bij een vereniging zijn de leden de baas. Zij bepalen het beleid en kiezen het bestuur. Bij een stichting is het bestuur de baas. Zij bepalen zelf wie er in het bestuur komt. Een vereniging heeft meer verbinding met de leden. Er is geen eenduidige regel te geven, zo is Natuurmonumenten een vereniging. Het KWF is dan weer een stichting.