Vrijwilligersovereenkomst

 15,00 excl. btw

(1 review)

Overeenkomst tussen een vrijwilliger en een stichting of vereniging. Je kunt het voor alle soorten vrijwilligerswerk gebruiken. Hierin maak jullie afspraken over de werkzaamheden, inzetbaarheid, maar ook over begeleiding en verzekeringen.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Betaalmethodes

Vrijwilligersovereenkomst voorbeeld

Een vrijwilligersovereenkomst is een contract tussen een vrijwilliger en vereniging of stichting. Hierin maken jullie wederzijdse afspraken. Er wordt vastgelegd wat de taken van de vrijwilliger zijn en hoeveel uren hij/zij bereid is om zich in te zetten. Zo wordt duidelijk wat er verwacht wordt. Er staat nadrukkelijk in vermeld dat er geen arbeidsovereenkomst tot stand komt.

Je kunt ook onze vereniging compleet bundel of stichting compleet bundel downloaden. Met deze pakketten heb je voor een eenmalig bedrag alle benodigde documenten in huis.

Wat moet je zelf invullen

Je vult de omschrijving van de activiteiten in en maakt afspraken over de periode en het aantal uren. Ook vul je in wie de begeleiding doet en hoe wordt omgegaan met het melden van ziekte en vakanties. In dit voorbeeld wordt uitgegaan van een vergoeding op declaratiebasis. De vrijwilliger kan dan achteraf een declaratie van de werkelijk gemaakte kosten indienen.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

 • Taakomschrijving;
 • Begeleiding en inspraak;
 • Declaraties;
 • Vakantie en verzuim;
 • Verzekeringen;
 • Opzegging.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Voor een organisatie die veel en langdurig gebruik maakt van vrijwilligers is het belangrijk om afspraken te maken. Die gaan o.a. over inzetbaarheid. Het lijkt soms wat formeel, maar schept wel helderheid. Anderzijds biedt het de vrijwilliger duidelijkheid over begeleiding en beleid. 

De vrijwilligersovereenkomst geeft aan dat er een verzekering is. Dat is een belangrijk aandachtspunt. De organisatie moet zich verzekeren tegen schade die de vrijwilliger kan aanrichten. Dat doe je met een aansprakelijkheidsverzekering. Sluit je die niet, dan loop je ook als vrijwilligersorganisatie grote risico’s.

Wat is een vrijwilligersovereenkomst?

In een vrijwilligersovereenkomst leggen de organisatie en de vrijwilliger hun relatie vast. Belangrijke aspecten zijn de vrijwilligheid en verbondenheid. De eerste is om te voorkomen dat onbedoeld een arbeidsovereenkomst tot stand komt. De tweede omdat de vrijwilliger een verbintenis aangaat met de organisatie. Hierdoor kan de vrijwilliger bijv. niet per direct opstappen.

Wanneer gebruik je een vrijwilligersovereenkomst?

Je gebruikt dit contract als jullie regelmatig een beroep doen op vrijwilligers. Als jouw organisatie duidelijke afspraken wil maken, over inzetbaarheid bijvoorbeeld, dan moet je dat goed vastleggen. Hiermee voorkom je ruis en problemen. Op onze website vind je een aparte bestuurdersovereenkomst voor bestuursleden. 

Bestand

Word-document

Soort

Overeenkomst

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Zakelijk

Aantal

3 pagina's

Reviews

1 review voor Vrijwilligersovereenkomst

 1. F8a0e1a0f5a33f9af4944c0ad5673159? S=60&d=https%3a%2f%2fwww. Overeenkomsten. Nl%2fwp content%2fuploads%2f2023%2f04%2fmy account avatar

  Sonja van den Wijngaard

  Fijne website. Goed advies.

Een review toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereniging Compleet Bundel
€ 50,00

Elke vereniging heeft een set contracten en reglementen nodig. Wij hebben een bundel van 8 documenten samengesteld. Download in één keer en regel het juridisch goed.

Vaak samen gekocht met...