Arbeidsrecht

Verschil tussen stage en leerwerkplek?

Verschil tussen stage en leerwerkplek

“Wat is het verschil tussen een stage en leerwerkplek?” Bij een stage staat het leren (onder begeleiding) in het kader van een opleiding centraal. Bij een leerwerkplek (ook wel leerbaan) is er sprake van een combinatie van twee contracten. Een leerovereenkomst met een daaraan gekoppelde arbeidsovereenkomst.

Stage of leerbaan

Als bedrijf kun je met een scholier of student een arbeidscontract opstellen, zoals een stageovereenkomst of tijdelijke arbeidsovereenkomst. Er bestaat ook een leerarbeidsovereenkomst, maar wat is eigenlijk het verschil?

Verschil stage en leerwerkplek

Bij een stage staat het leren (onder begeleiding) in het kader van een opleiding centraal. Dat moet ook duidelijk uit de daadwerkelijke stageactiviteiten en overeenkomst blijken. Het leerkarakter moet overheersen en niet de loonvormende en productieve arbeid. Van een leerkarakter is sprake als de werkzaamheden in hoofdzaak zijn gericht op het vergroten van kennis en vaardigheden.

Een stageovereenkomst is dus geen arbeidscontract, terwijl een leerarbeidsovereenkomst dat wel is. Daarnaast staat bij een stage productieve arbeid niet centraal, terwijl dat bij een leerwerkplek wel zo is. De leer-werkstudent is dus ook werknemer. Dat brengt extra rechten en verplichtingen met zich mee.

Soort van belang

Het maken van een onderscheid is van belang voor de rechten en plichten van de werkgever en de student. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of de student als werknemer werkzaam is. De inspectie kan het bedrijf een boete opleggen als er sprake is van onderbetaling (stagemisbruik). Tot slot kan een student naar de rechter stappen met een loonvordering. Die beoordeelt of er inderdaad sprake was van een arbeidsovereenkomst.

Sluit de juiste overeenkomst

Het is belangrijk om afspraken omtrent de stage of leerwerplek goed en duidelijk schriftelijk vast te leggen en om die afspraken na te leven. Door gebruik te maken van een goed omschreven en complete overeenkomst, kun je voorkomen dat er onbedoeld een ander soort overeenkomst tussen het bedrijf en de student ontstaat.

Let op: de titel van de overeenkomst is niet doorslaggevend. De in- of uitvoering van de werkzaamheden zijn dat wel. Je loopt het risico dat een stage achteraf een arbeidsovereenkomst blijkt te zijn.