Arbeidsrecht

Wat is op non-actiefstelling?

Wat is het op non-actief stellen van een werknemer?

Dat betekent dat de werknemer tijdelijk niet mag werken. Je bent dan nog steeds werknemer, maar je bent dan niet meer feitelijk aan het werk. Het is een disciplinaire straf.

Waarom en wanneer op non-actief

Bepaalde situaties en een verstoorde arbeidsrelatie kunnen voor een werkgever aanleiding zijn om een werknemer op non-actief te stellen.

De wet

Non actief stelling is een maatregel die een werkgever niet zomaar mag opleggen. Er moet een goede reden voor zijn. Bijvoorbeeld ernstige misdragingen van de werknemer, dus een arbeidsconflict van voldoende gewicht.
Tijdens de non-actiefstelling kan de werkgever nadenken over de te nemen vervolgstappen, zoals een ontslag van de werknemer. Als je op non actief bent gesteld, dan heb je als werknemer geen recht op onkostenvergoedingen.
Werkgevers kunnen gebruikmaken van onze brief aan werknemer bij non-actiefstelling. Werknemers kunnen gebruikmaken van onze brief protest tegen non actief stelling.
Als er een ontslagprocedure loopt, of de werknemer heeft ontslag genomen, dan is er ook vaak een periode van op non actief staan. Partijen zijn het eens over het ontslag en komen dan overeen dat er de rest van de opzegtermijn niet meer gewerkt hoeft te worden.

Schorsing werknemer

Ook kan het voorkomen dat je als werknemer wordt geschorst. Dit is anders dan op non-actiefstelling, maar wordt in de praktijk vaak wel als hetzelfde gezien en door elkaar gehaald. Over schorsing van een werknemer hebben we een apart artikel geschreven. In geval van schorsing kan je gebruikmaken van onze gratis brief aan werkgever protest tegen schorsing

Terug naar overzicht