Huurovereenkomst Leegstandwet

Tijdelijk verhuur ter voorkoming van leegstand

 25,00 excl. btw

Als je een vergunning van de gemeente hebt, mag je op basis van de leegstandwet een woning verhuren. Dit kan een huurovereenkomst leegstandwet zijn voor een pand dat bestemd is voor sloop, renovatie of bijv. een gebouw met een andere bestemming dat tijdelijk huisvesting biedt. Download één van onze 4 modellen voor elk type vergunning.

Up-to-date voor wet- en regelgeving 2024.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Omschrijving

Leegstandwet verhuur

Voor een huurovereenkomst leegstandwet moet je een gemeentevergunning hebben. Als het om een woning met een hypotheek gaat, is ook nog toestemming van de bank vereist. Er gelden nog meer wettelijke regels. De min. termijn is 6 maanden en de max. is, afhankelijk van het type gebouw, 5 of 10 jaar. Opzegtermijn voor de huurder is 1 maand, voor de verhuurder 3 maanden.

Voor een huis dat te koop staat geldt een vergunning van max. 5 jaar. Voordeel voor de verhuurder is dat de huurbescherming niet van toepassing is. De huurder moet dus vertrekken als de verhuurder dat vraagt. Woningen die bestemd zijn voor sloop of grondige renovatie mag je ook verhuren. Die vergunning heeft een looptijd van maximaal 7 jaar. Bij alle vergunningen zal de gemeente een maximale huurprijs vaststellen.

Wat moet je zelf invullen

Je moet de gegevens van de (ver)huurder invullen. Natuurlijk vul je ook de adresgegevens in. Vermeld ook de vergunning, zoals het nummer en de datum van afgifte. Dit staat duidelijk in de overeenkomst.

Vul ook de huurprijs, ingangsdatum, woonlasten en vooral het doel van de verhuur in. Geef aan of de woning gestoffeerd en gemeubileerd is. Omdat het pand te koop staat gaat de huurder akkoord moet meewerken aan bezichtigingen.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

  • Gegevens van de vergunning;
  • Omschrijving pand;
  • Huurperiode en bijkomende kosten;
  • Mogelijkheid van bezichtiging;
  • Oplevering;
  • Waarborgsom;
  • Betaling en hoogte huur;
  • Onderhoud;
  • Opzegging.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Huurders hebben sterke huurbescherming. Voor een huurovereenkomst leegstandwet heb je een ontheffing van het College van B&W vereist. Met deze vergunning kan tijdelijke huisvesting worden aangeboden op grond van artikel 15 van de Leegstandwet. Als er een hypotheek op de woning rust, is meestal ook toestemming van de hypotheekverstrekker nodig.

Bij leegstand geldt dat gebouwen op een nieuwe bestemming wachten. Op maat gemaakte zorginstellingen, scholen of kantoren voor studenten, asielzoekers vallen ook onder deze regeling. Soms kunnen deze gebouwen met eenvoudige middelen geschikt worden gemaakt voor bewoning. Voor meer informatie lees: Wat is de Leegstandwet? Om leegstand tegen te gaan kiezen mensen ook vaak voor bruikleen van hun woning.

Specificaties

Bestand

Word-document

Soort

Overeenkomst

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Particulier

,

Zakelijk

Aantal

6 pagina's

Reviews

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Huurovereenkomst Leegstandwet” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

Vaak samen gekocht...