Ontslag bij pensioen
De brief geeft aan dat arbeidscontract stopt wegens het bereiken van de pensioenleeftijd. De brief is er om onduidelijkheden te voorkomen. Zo kun je in de brief duidelijk maken op welk moment volgens de werkgever het pensioen ingaat. Is de laatste werkdag de verjaardag of het begin van de maand? Op dat moment stopt de arbeidsovereenkomst.
De brief geeft ook duidelijkheid dat de werkgever zal zorgen voor een afronding van openstaande posten zoals vakantiegeld. Eventuele spullen van de werkgever die in het bezit zijn van de werknemer moet deze inleveren.
De brief is vriendelijk en tegelijk duidelijk van toon.
Wat moet je zelf regelen in de brief
De datum van het bereiken van de pensioenleeftijd, de persoonsgegevens van de werknemer. Belangrijke feiten uit de arbeidsovereenkomst.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- vaststelling dat arbeidsovereenkomst wordt beëindigd;
- datum van laatste werkdag;
- wijze van betaling loon en andere vergoedingen.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Arbeidsovereenkomsten eindigen meestal van rechtswege bij het bereiken van de pensioenleeftijd. Dit omdat in de CAO of de arbeidsovereenkomst een dergelijke bepaling is opgenomen.
Is dat niet het geval dan is een apart ontslag verplicht. Let op dan heeft de werkgever ook een ontslagvergunning nodig. Voor de duidelijkheid kan in alle gevallen een brief zeker geen kwaad. Zo kan er onduidelijkheid zijn over wanneer die leeftijd wordt bereikt. Ook kan onduidelijkheid bestaan over het eindigen van rechtswege.
Zeker sinds de nieuwe wetgeving over het ontslagrecht is een extra brief geen overbodige luxe. Bovendien is door de Wet aanpassing pensioengerechtigde leeftijd niet voor iedereen de pensioenleeftijd gelijk.