Voorwaarden van verpanding
Algemene voorwaarden van verpanding zoals die ten grondslag liggen aan de pandovereenkomsten. De algemene voorwaarden bepalen de wijze waarop het pandrecht is ingekleed. Je hebt steeds twee overeenkomsten, de eigenlijke pandovereenkomst. Die is verschillende per onderpand, dus er is een akte voor vorderingen, maar een andere voor bedrijfsvoorraden of levende have. In die overeenkomsten is dan verband gelegd met deze algemene voorwaarden. Die je dus ook altijd moet meesturen.
Je kan dus eenmaal de algemene voorwaarden bestellen en dan losse aanvullende pandaktes.
Wat je zelf moet opnemen in deze voorwaarden
De juiste en exacte gegevens van de pandnemer, rekening gegevens en dergelijke.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- reikwijdte van het verpande;
- wijze van controle op goederen en gebouwen;
- afgifte van verpande goederen;
- kosten van de verpanding;
- schade;
- kosten.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Verpanding is een vorm van zekerheid. De kredietverschaffer met pandrecht krijgt door verpanding voorrang boven de andere crediteuren. De pandhouder krijgt de goederen of rechten waarop hij het pandrecht bezit namelijk exclusief om zijn vordering te innen. Het pandrecht wordt ingeroepen als de geldlener niet langer kan aflossen.
De algemene voorwaarden verpanding zijn van toepassing verklaard in de losse aktes van verpanding. Voor veel mogelijke vormen van verpanding is een losse akte opgenomen die apart moet worden overeengekomen. Er moeten voor een geldige pandovereenkomst dus minimaal twee overeenkomsten getekend worden.
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
De algemene voorwaarden verpanding zijn van toepassing verklaard in deze losse akte van verpanding. Je moet dus ook die algemene voorwaarden afnemen. Voor veel mogelijke vormen van verpanding is een losse akte opgenomen die apart moet worden overeengekomen. Er moeten voor een geldige pandovereenkomst dus minimaal twee overeenkomsten getekend worden, namelijk deze en de algemene voorwaarden.
Vervolgens heb je de keuze:
- je kan de akte laten registreren door een notaris (authentieke pandakte);
- je laat de onderhandse akte registreren bij de Belastingdienst (onderhandse pandakte).
We hebben apart uitgelegd hoe dat werkt, het registreren bij De Belastingdienst.